Kelate.D.Hati 01 – Jale2.Masa.Kerja


Rakaman video yang dipaparkan seterusnya ini mengikuti perjalanan saya dan isteri daripada lewat petang di satu hari sehingga ke lewat petang keesokan harinya merentasi beberapa buah negeri untuk sampai ke negeri Che Siti Wan Kembang…Kelantan Darul Naim. Tujuan perjalanan :  bagi menghadiri mesyuarat MAGNETIC – Malaysian Higher Education Teaching and Learning Council. Tapi seperti biasa…walaupun pemergian bagi tujuan rasmi, jangan jadikan ianya sebagai alasan untuk tidak berusaha mencari sedikit masa dan mengambil kesempatan menikmati  keunikan budaya dan kepelbagaian masyarakat di negara sendiri. Kami sempat singgah sebentar di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu…walaupun sekadar untuk menikmati sarapan pagi….jadilah daripada tidak sempat untuk ke mana-mana nanti.

Selepas sarapan pagi, kami juga sempat mendaftarkan diri ke Pangkalan Kubor, kawasan membeli dan membelah yang popular di sana. Sebelah petangnya, kami meneruskan aktiviti merayau mencari makanan tradisi yang popular di negeri Che Siti Wan Kembang ini seperti laksa lemak, somtam, nasi kerabu ayam percik dan pelbagai jenis kuih yang manis dan berwarna-warni bagai pelangi.

Kesimpulannya…walaupun penat kerana terpaksa memandu seharian dari Johor Bahru ke Kota Bahru dan tidak menaiki kapalterbang seperti yang diarahkan…ianya berbaloi-baloi kerana dengan memandu kenderaan sendiri…lebih puas kita berguling-guling menikmati keindahan alam dan keunikan negara kita sendiri. Tanggungjawab dan tugas dapat dipenuhi, keperluan emosi dan belaian hati juga dapat dilayani.

Anda juga boleh mengikuti komik realiti bergambar perjalanan dan pengalaman kami semasa menjelajah pantai timur di sini : Jelajah.Pantai.Timur 01 : From Pekasam Gi Budu

Nota kaki kiri :
Video dihasilkan sepenuhnya hanya dengan menggunakan IPhone4. Sebahagian daripada video di dalam ini juga menggunakan teknik Tilt.Shift dan Miniature yang tak berapa menjadi..kerana jururakamnya agak pemalas..hee hee…

Advertisements

Posted on April 27, 2012, in IPhoneography, Jalan-jalan Tapi Bekerja, Kelantan, Travelogue-dalam.Negara and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. enak nyee bisa kerja sambil jalan-jalan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: