Ini Masjid Boleh Off Handphone Tak ?


Lokasi – Sebuah masjid di Daerah Perak Tengah
Masa – 12.50pm…satu hari Jumaat di minggu akhir Ramadhan (Beberapa ketika sebelum masuknya waktu untuk solat Jumaat)
Watak utama – Seorang pak haji lewat 60-an (mungkin AJK Masjid) dan saya…seorang pemuda awal 40-an dengan IPhone 4s barunya yang sungguh oohsemmmmm..

Pak Haji – Off handphone, off handphone (sambil memegang bahu saya dengan agak kuat).

Saya – Hah ? (Agak terkejut dan terpinga-pinga kerana disergah begitu).

Pak Haji – Off handphone tu saya kata. Dalam masjid ni. Cuba hormat sikit rumah Allah. Inilah perangai orang-orang muda yang aku tak berapa berkenan. 24 jam dgn handphone…sampai dalam masjid pun….

Saya – Oooo…maafkan saya Haji…tapi saya baca Quran ni..bukannya….

Pak Haji – (terus memotong kata)…jangan ingat aku dah tua…nyanyuk sampai tak kenal handphone dgn Quran…(dan terus memberi khutbah pra-Jumaatnya).

Saya – Maafkan saya Haji. Saya off sekarang (malas nak melawan dan sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua..

Al-Quran – Konvensional & Digital berpisah tiada

Moral of the story 1 – Bacalah Al-Quran dalam bentuk bercetak…konvensional sekiranya anda berada di dalam masjid kerana ianya lebih afdal dan dapat mengurangkan kemungkinan berlakunya salah-faham, buruk sangka dan fitnah…

Moral of the story 2 – Saya masih tergolong dalam golongan orang-orang muda…hee hee…ohhhsemmmm..

Moral of the story 3 – Sama-samalah kita fikirkan apa yang tersirat di sebalik setiap apa yang tersurat ya….

Posted on August 18, 2012, in Teknologi and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: