Category Archives: Teknologi

Ini Masjid Boleh Off Handphone Tak ?


Lokasi – Sebuah masjid di Daerah Perak Tengah
Masa – 12.50pm…satu hari Jumaat di minggu akhir Ramadhan (Beberapa ketika sebelum masuknya waktu untuk solat Jumaat)
Watak utama – Seorang pak haji lewat 60-an (mungkin AJK Masjid) dan saya…seorang pemuda awal 40-an dengan IPhone 4s barunya yang sungguh oohsemmmmm..

Pak Haji – Off handphone, off handphone (sambil memegang bahu saya dengan agak kuat).

Saya – Hah ? (Agak terkejut dan terpinga-pinga kerana disergah begitu).

Pak Haji – Off handphone tu saya kata. Dalam masjid ni. Cuba hormat sikit rumah Allah. Inilah perangai orang-orang muda yang aku tak berapa berkenan. 24 jam dgn handphone…sampai dalam masjid pun….

Saya – Oooo…maafkan saya Haji…tapi saya baca Quran ni..bukannya….

Pak Haji – (terus memotong kata)…jangan ingat aku dah tua…nyanyuk sampai tak kenal handphone dgn Quran…(dan terus memberi khutbah pra-Jumaatnya).

Saya – Maafkan saya Haji. Saya off sekarang (malas nak melawan dan sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua..

Al-Quran – Konvensional & Digital berpisah tiada

Moral of the story 1 – Bacalah Al-Quran dalam bentuk bercetak…konvensional sekiranya anda berada di dalam masjid kerana ianya lebih afdal dan dapat mengurangkan kemungkinan berlakunya salah-faham, buruk sangka dan fitnah…

Moral of the story 2 – Saya masih tergolong dalam golongan orang-orang muda…hee hee…ohhhsemmmm..

Moral of the story 3 – Sama-samalah kita fikirkan apa yang tersirat di sebalik setiap apa yang tersurat ya….

Advertisements

Kali ini betul-betul blog yang rojak…


Blog ohhh blog. Ini kali ntah keberapa puluh kali rasanya saya mengarahkan jari dan hati ini untuk mendaftar akaun blog dan seterusnya memulakan aktiviti kegemaran saya iaitu merepek meraban dalam skala besar….kini secara digital dan dalam HD.

Malangnya….setiap kali satu akaun blog didaftarkan, setiap kali itulah juga ianya hanya kekal sebagai satu akaun blog semata-mata…tanpa isi, tanpa matlamat dan selepas beberapa ketika….ianya hanya tinggal kenangan di hujung jalan tanpa sempadan.

my BlogBanyak faktor yang menyebabkan seseorang itu gagal menghidupkan blog masing-masing..tidak seperti mana yang diharap atau diimpikan. Sebelum kita lihat ehhh…maksud saya sebelum kita baca faktor-faktor tersebut, kita soal diri kita dahulu, mengapa agaknya kita ingin memblog…(ada ke perkataan ini…? Tak kisahlah…blog saya, suka hatilah saya nak tulis apa dan lenggok bahasa yang bagaimana ingin saya gunakan). Ya..berbalik kepada soalan tadi..mengapa kita ingin menghasilkan blog? Cuba kita dengar…ehhh baca beberapa jawapan rakan kita ini:

Read the rest of this entry

%d bloggers like this: