Blog Archives

Tanjung Piai Resort : Memancing ke Der..??


Aktiviti 2 hari 1 malam berpanas dan bermain embun mengintai ikan buntal di lautan separuh dalam di Tanjung Piai Resort, Pontian, Johor.

Cerita dan gambar selengkapnya….nantilah akan dimasukkan kemudian. Banyak kerja yang lebih berfaedah perlu diuruskan sekarang ni….

Dua pemancing ikan buntal yang ternama (yang juga semakin buntal) sedang berehat seketika

Advertisements

Europe.de.Mana 09 : London – Kuala Lumpur


Penutup kepada siri jelajah Eropah. Setelah meluangkan masa selama 13 hari 11 malam ke German, Switzerland, Perancis, Belanda, Belgium dan England. Dari London kami terbang balik ke Kuala Lumpur. Selamat tinggal Eropah. Walaupun indah di mata ianya cuma buat seketika. Malaysia jugalah yang bertakhta di hati untuk dahulu,kini dan insyallah selamanya. Tempat jatuh lagi dikenang. Inikan pula tempat jarang kita jatuh….

Kembali ke Europe.de.Mana 01 : Persediaan awal

Europe.de.Mana 8b : Shopping@London


London oh London. Penatnya menjadi seorang lelaki apabila seorang wanita bergelar isteri sibuk dengan aktiviti shopping di sana. Hari ini…kita jalan-jalan ke Oxford Street dan Bicester Village…antara contoh lokasi popular untuk aktiviti membeli belah di Kota London. Oxford Street untuk sesi membeli-belah secara kuak lentang berirama manakala Bicester Village pula…sesi pandang-pandang, jeling-jeling , fikir-fikir kalau berkenan barulah diakhiri dengan pembelian. Barangan berjenama dengan harga yang lebih rendah daripada pasaran biasa. Kalau di Malaysia…Johor khususnya kita ada sebuah gedung yang mengamalkan konsep yang serupa…JPO – Johor Premium Outlet.

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 09 : London – Kuala Lumpur

Europe.de.Mana 08a2 : Kota London 2


Tepat jam 11 pagi, kami bergegas ke arah Buckingham Palace…istana yang popular di London, England. Tujuannya ialah untuk menyaksikan upacara atau istiadat pertukaran pengawal diraja. Mengapa..?? Dah sampai…tengok sahajalah. Sekurang-kurangnya ada pengalaman yang boleh dikongsi bersama. Seterusnya kami makan tengahhari di salah sebuah restoran Melayu yang ada di Kota London..Retoran Delima namanya sebelum meneruskan siri jalan-jalan di Kota London.  Destinasi seterusnya ialah London Bridge dan Tower of London. Alamak..bateri IPhone untuk rakaman video ni dah keringlah pulak….tengok sahajalah apa yang sempat dirakamkan ni ya.

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 08b : Shopping@London

Europe.de.Mana 08a1 : Kota London 1


London oh London. Mengelilingi kota London sambil diberi penerangan mengenai sejarah dan kepentingan sesebuah bangunan yang ada, lokasi-lokasi bersejarah dan utama untuk rakyat London.  Sempat juga singgah sebentar menghayati keunikan bangunan-bangunan utama di kota London seperti Westminster Abbey, House of Parliaments dan banyak lagi. Penatnya mengambil kelas Sejarah di sini. Apa-apa pun..London sememangnya klasik dan unik.

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 8a2 : Kota London 2

Europe.de.Mana 07 : Amsterdam – Belgium – London


Dari Amsterdam kita bergerak meneruskan perjalanan menuju ke Brussels, Belgium. Di Brussels kita melihat keunikan beberapa monomen popular di Belgium seperti Atomium, Manneken Pis dan juga menghayati keindahan struktur bangunan lama yang terkenal di sana yang dikenali sebagai The Grand Place. Selesai di Brussels, kita bertolak ke London menggunakan perkhidmatan keretapi laju (Eurostar).

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 08a : Kota London

Europe.de.Mana 06c : Amsterdam (Windmill@Zaanse Schans, Volendam)


Seterusnya, kita ke perkampungan windmill (kincir angin) yang dikenali sebagai Zaanse Schans, Volendam. Cantik tempatnya….tenang sifatnya.

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 07 : Amsterdam – Belgium – London

Europe.de.Mana 06b : Bandar Amsterdam


Cuti-cuti dan jalan-jalan di Amsterdam..segalanya ada di sini. Hati-hati dengan Red Light District ya. Apa dia tu…? Google sendiri, pasti banyak maklumat mengenainya. Sesuatu yang halal dan menjadi sesuatu kebiasaan di sini tetapi bukan untuk kita pastinya. Kita juga akan pergi melawat kilang batu permata (berlian) dan melihat bagaimana ianya dihasilkan sebelum akhirnya kita merehatkan minda dengan menaiki Canal Cruises menyusuri terusan de sepanjang bandar Amsterdam.

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 06c : Amsterdam (Windmill)

Europe.de.Mana 06a : Paris Menuju Amsterdam


Paris dikatakan kota cinta romantik. Selepas penat beromantika di kota Paris, mari kita meneruskan perjalanan cuti-cuti dan shopping-shopping ke bandaraya Amsterdam, Holland pula. Negara yang mengingatkan kita kepada iklan susu Dutch Lady…susu cap junjung. hee hee hee. negara yang penuh dengan kincir angin atau windmill dan macam-macam lagilah. Yezzzaaa….

Sambungan seterusnya ke Europe.de.Mana 06b : Bandar Amsterdam

Spring Sonata 8 – Vietnam : Missing in Action @ Ben Thanh Market


Setelah penat seharian melawat istana (Spring Sonata 6 – Korea : Gyeongbokgung Palace) dan disusuli dengan aktiviti membelah poket di Nandaemun Market (Spring Sonata 7 – Korea : Membelah Poket di Nandaemun Market), keesokan harinya kami bertolak meninggalkan Korea menerusi lapangan terbang Incheon, Korea jam 10.15am. Kami  tiba di Saigon, Vietnam kira-kira jam 1.40pm. Di Saigon, pemandu pelancong kami Mr. Ang telah sedia menunggu dengan cerianya.

Dari lapangan terbang, kami terus menuju ke hotel penginapan untuk berhenti rehat, mandi dan solat. Kami menginap di kawasan yang berhampiran dengan sebuah pasar terbuka yang popular untuk tujuan membeli-belah di Vietnam amnya dan Saigon khususnya yang dikenali sebagai Ben Thanh Market. Pasar ini terletak di pusat bandar di persimpangan utama antara jalan Le Loi, Ham Nghi, Tran Hung Dao Avenues dan Le Lai. Ianya juga berdekatan dengan Saigon Trade Centre, salah sebuah bangunan tertinggi di Saigon.

Read the rest of this entry

%d bloggers like this: